Ciolacu vrea să meargă voluntar la Noaptea Muzeelor: „O să beau o cafea şi o să rezist. Nu e o problemă”

0
Publicat:

Marcel Ciolacu anunță că, dacă va fi nevoie, va merge voluntar la „Noaptea Muzeelor”. Reacția premierului vine după ce sindicaliștii au transmis că cele mai importante muzee din țară nu vor fi deschise publicului, nemulțumiți de salariale din domeniu.  

Premierul Ciolacu, dispus să meargă voluntar la „Noaptea Muzeelor” FOTO: Arhivă Personală/FB
Premierul Ciolacu, dispus să meargă voluntar la „Noaptea Muzeelor” FOTO: Arhivă Personală/FB

 „Ştiţi că trece Noaptea Muzeelor. E o noapte. De asta îi şi spune Noaptea Muzeelor. Fiecare categorie are specificul ei. De exemplu, muzeografii au problema că s-au mărit salariile în educaţie şi reclamă faptul că fac aceeaşi muncă şi retribuirea este diferenţiată. La fel cum am pornit şi noi cu salariul minim la nivel european, fiindcă aceasta este logica de bază, pentru aceeaşi muncă, indiferent unde trăieşti, că trăieşti în România, la Bucureşti sau la Paris, aceeaşi muncă trebuie să fie plătită la fel. Eu am spus că nu îmi place când e un serviciu public, cu adevărat dânşii vor fi voluntari pentru acest serviciu. Noaptea muzeelor aduce o atractivitate şi o poveste deja. Creează un spirit. Nu trebuie să aduci atingeri unui spirit şi unei poveşti frumoase chiar pentru un interes direct. Discuţiile le-am avut şi săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern o să încercăm să reglăm situaţia”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat despre „Noaptea Muzeelor”, potrivit Digi 24.

Premierul a ținut să adauge că este dispus să meargă voluntar, sâmbătă noapte, 18 mai 2024, timp de patru ore la Muzeul Antipa.

 „Mai mult m-am pus la dispoziţie, dacă e nevoie. Sâmbătă o să încerc mă grăbesc spre casă. Mă duc şi eu voluntar. Cel mai aproape de Guvern e Muzeul Antipa şi patru ore stau şi eu voluntar. O să beau o cafea şi o să rezist. Nu e o problemă. Dar mi-ar plăcea mult să nu mai folosim, mai ales dacă este deschidere, hai să stăm la masă şi să discutăm aşezat, fiindcă nu e nimeni nici obtuz, nici pornit. Există nişte limite pe care trebuie să le respectăm şi să ne încadrăm”, a subliniat premierul Ciolacu.

Revendicările angajaților din muzee

Sărbătorită în acest an pe 18 mai, „Noaptea Muzeelor” ajunge la cea de-a XX-a aniversare în 2024, în țara noastră.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa a anunțat proteste pentru sâmbătă. 

De altfel, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură şi îşi exprimă speranţa în adoptarea rapidă de către „factorii implicaţi” a unor „măsuri de corecţie juste şi necesare”, relatează Agerpres. 

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a subliniat diferențele mari și nejustificate în salariile personalului din sectorul muzeal, comparativ cu alte sectoare, unele posturi beneficiind de remunerații cu 20-30% mai mari decât altele care implică responsabilități și complexitate de muncă mai mari. Aceste disproporții au determinat o mare parte a muzeelor din România să nu participe în acest an la Noaptea Muzeelor, conform deciziei Comisiei. 

 Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, Târgu Mureş - 22 şi în Cluj-Napoca - 18. Unele dintre cele mai importante muzee din ţară şi din Bucureşti nu vor participa. Cauza: inechităţile salariale din domeniu. În Bucureşti, protestul sindicaliştilor din muzee va avea loc în faţa Ministerului Culturii şi în Piaţa Victoriei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite